Strefa wiedzy

Pij mleko - będziesz wielki! Ten popularny slogan reklamowy zna chyba każdy z nas. Czy jednak jest to prawda? Czy każdy z nas powinien codziennie pić chociaż jedną szklankę mleka? A może mleko jest dobre tylko i wyłącznie dla noworodków?

Mleko jako źródło wapnia

Mleko jest jednym z lepszych źródeł wapnia w naszej diecie. Mleko i produkty mleczne w tradycyjnej diecie dostarczają około 80% zapotrzebowania na wapń. Wynika to z jednej strony z dużej zawartości tego składnika mineralnego w tych produktach, a z drugiej z wysokiej jego biodostępności. Wchłanianie wapnia z mleka i produktów mlecznych jest wysokie ze względu na korzystny stosunek wapnia do fosforu, jaki w nich występuje. Również zawartość laktozy pozytywnie wpływa na wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Wapń jest nam niezbędny nie tylko do tego, aby mieć mocne zęby i kości. Bierze udział w przewodnictwie nerwowym, odpowiada za prawidłową pracę serca, procesy krzepnięcia oraz reguluje ciśnienie krwi.

A co jeśli nie mogę pić mleka?

Nietolerancja laktozy

Coraz więcej osób uskarża się na dolegliwości po spożyciu samego mleka bądź również produktów mlecznych. Mogą być to objawy zaniku enzymu trawiącego cukier mleczny - laktozę. Enzym ten zanika wraz z wiekiem - jeśli spożycie mleka i jego produktów było niskie. Jak to mówią - nieużywany organ zanika. W tym przypadku enzym, jeśli nie był potrzebny, zmniejsza się jego ilość w organizmie. Spadek aktywności lub zanik laktazy powoduje, iż laktoza nie ulega strawieniu i wywołuje objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, dolegliwości bólowe. Tym osobom oprócz zamienników mleka krowiego polecam także sprawdzenie, czy objawy występują po spożyciu fermentowanych produktów mlecznych. Bardzo często produkty typu jogurty, kefiry są dobrze tolerowane, gdyż dzięki fermentacji zawierają już w części strawioną laktozę. Jeśli jednak od zawsze pijemy mleko, spożywamy produkty mleczne, to są małe szanse by ot tak enzym nam zaniknął.

Alergia na białka mleka krowiego

Innym powodem wykluczenia mleka i produktów mlecznych z diety może być alergia na białka mleka krowiego. Te osoby muszą bezwzględnie wykluczyć mleko krowie i produkty mleczne z diety.

Wegetarianizm

Również, jeśli stosujemy dietę wegetariańską czy wegańska i wykluczmy mleko i jego produkty z diety warto sięgnąć po jego zamienniki.

Co zamiast tradycyjnego mleka krowiego?

Jako zamienniki mleka krowiego możemy wypróbować mleko roślinne np. sojowe, kokosowe czy migdałowe. W naszej Zielarni znajdą Państwo różne wersje zamienników mleka krowiego, a nasi specjaliści doradzą, który z nich będzie w Państwa przypadku najlepszy.

Napój sojowy

Napój sojowy oprócz wapnia zawiera także fitoestrogeny - budową przypominające żeńskie hormony płciowe, które hamują utratę wapnia z kości.

Napój kokosowy

Mleko kokosowe, oprócz wspaniałego smaku dostarcza nam również dobre kwasy tłuszczowe, m.in. kwas laurynowy, pomagające w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Jest jednak bardziej kaloryczne, gdyż zawiera 90% nasyconych kwasów tłuszczowych.

Napój migdałowy

Mleko migdałowe z kolei zawiera bardzo dużo składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, wapń, potas. Dodatkowo działa jako naturalny antyoksydant, wspiera układ odpornościowy, utrzymuje skórę w dobrej kondycji oraz reguluje poziom cholesterolu. Jest także mniej kaloryczne od mleka krowiego, ponieważ zawiera mniej cukru. Docenią go więc również osoby na diecie odchudzającej.

Napój konopny

Mleko konopne zawiera dużą ilość wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Jednocześnie posiada korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Dzięki temu poprawia profil lipidowy krwi, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Dla pewności - napój konopny nie zawiera substancji psychoaktywnych! Przygotowuje się je z nasion konopi siewnej, nie zawierającej związków o działaniu narkotycznym. Związki psychoaktywne zawarte są w łodygach, liściach i kwiatostanie konopi indyjskiej.

Napój z acai

Jagody acai są nazywane „bombami odżywczymi”, ponieważ zawierają szereg witamin i składników mineralnych oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6. Wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia, zapobiegają szkodliwym działaniu wolnych rodników, redukują zmęczenie i ułatwiają regenerację np. po wysiłku fizycznym. Jagody z acai są jednak bardzo kaloryczne, dlatego jeśli stosujemy dietę redukcyjną uważajmy na ich ilość!

Napój ryżowy

Najczęściej przygotowywany z ryżu brązowego. Zawiera znacznie więcej węglowodanów niż mleko krowie, stąd jest też bardziej kaloryczne. W jego składzie znajdziemy wapń, żelazo, witaminy B3 i B12. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Nie zawiera oczywiście laktozy, jest delikatne także dla dzieci.

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima.