Strefa wiedzy

Olej z ostropestu - idealny dla osób chcących przeprowadzić zabiegi detoksykacji organizmu. Wykazano bowiem, iż olej z ostropestu wspomaga funkcjonowanie wątroby, usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet pozwala zmniejszyć i odwrócić powstałe przy nadmiernym spożyciu alkoholu, leków lub substancji toksycznych uszkodzenia wątroby. 

Olej z ogórecznika - jako jedyny zawiera znaczną ilość kwasu gamma-linolenowego (GLA), który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Właśnie z tego powodu olej z ogórecznika jest obecnie stosowany w zmniejszaniu objawów wielu chorób zapalnych i zaburzeń związanych z wiekiem, w tym zapalenia stawów, atopowego zapalenia skóry oraz różnorodnych chorób układu oddechowego.

Guz brzozy to potoczna nazwa pasożytniczego grzyba. Posiada on wiele innych, zwyczajowych nazw, jak na przykład: huba ukośna, huba skośnorurkowa, czaga, czyr brzozowy, włóknouszek ukośny, błyskoporek ukośny, huba brzozowa czy też czarna huba.

Owies zwyczajny to zboże dziko rosnące w basenie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Co ciekawe, owies początkowo był uważany za zwykły chwast rosnący wśród innych zbóż. Dopiero około VIII w zaczęto uprawę na większą skalę.

Olej z czarnuszki – doceniany był już w starożytności i został nazwany "złotem faraonów". Nic więc dziwnego, gdyż olej z czarnuszki ma bardzo szerokie spektrum zastosowania. Liczne badania wykazały pozytywne działanie oleju z czarnuszki.  

Lecznicze właściwości kobylaka znane są już od dawna. Jest to roślina wieloletnia, którą znamy również pod nazwami: szczaw lancetowaty, koński szczaw, czy też kobyli szczaw. Porasta tereny podmokłe, spotkamy go na wilgotnych łąkach, przy stawach, rowach, nad brzegami rzek i jezior.