Strefa wiedzy

W ostatnim czasie sporo słyszy się o cudownych właściwościach zielonej kawy. Uważana jest za skuteczny środek odchudzający, obniżający ciśnienie oraz stężenie glukozy we krwi.

Sól spożywcza obecna jest w każdym naszym daniu. Stosujemy ją od wieków jako przyprawę oraz jako substancję konserwującą.

W dzisiejszych czasach nasza dieta zawiera znaczną ilość cukrów prostych. Wiąże się to z wysokim spożyciem słodyczy, napojów słodzonych oraz z dodatkiem cukru do potraw. Dostępny na rynku cukier biały (sacharoza) dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii.

Pszczoły gromadzą miód w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

 

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea), określana też jako borówka czerwona, to niewysoka zimozielona krzewinka, osiągająca wys. 20 do 30 cm.

 

Cząber ogrodowy to ceniona przyprawa, chętnie dodawana do wielu potraw. Jednak cząber to także cenne zioło o nieocenionych właściwościach leczniczych. Cząber ogrodowy znany jest także jako satureja, cząberek, fasolowe ziele, pieprzyk czy dzięcielina.