- Kategoria: Zdrowe żywienie
W ostatnim czasie sporo słyszy się o cudownych właściwościach zielonej kawy. Uważana jest za skuteczny środek odchudzający, obniżający ciśnienie oraz stężenie glukozy we krwi.
- Kategoria: Zdrowe żywienie
Sól spożywcza obecna jest w każdym naszym daniu. Stosujemy ją od wieków jako przyprawę oraz jako substancję konserwującą.
- Kategoria: Zdrowe żywienie
W dzisiejszych czasach nasza dieta zawiera znaczną ilość cukrów prostych. Wiąże się to z wysokim spożyciem słodyczy, napojów słodzonych oraz z dodatkiem cukru do potraw. Dostępny na rynku cukier biały (sacharoza) dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii.
- Kategoria: Zdrowe żywienie
Pszczoły gromadzą miód w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
- Kategoria: Suplementy diety
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea), określana też jako borówka czerwona, to niewysoka zimozielona krzewinka, osiągająca wys. 20 do 30 cm.
- Kategoria: Przyprawy
Cząber ogrodowy to ceniona przyprawa, chętnie dodawana do wielu potraw. Jednak cząber to także cenne zioło o nieocenionych właściwościach leczniczych. Cząber ogrodowy znany jest także jako satureja, cząberek, fasolowe ziele, pieprzyk czy dzięcielina.