Strefa wiedzy

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród przypraw.

Powstaje on z wysuszonej kory drzewa z rodziny wawrzynowatych. W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat. W starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku przeciw przeziębieniom oraz kłopotom trawiennym. Zaraz po goździkach jest przyprawą mającą najwięcej antyutleniaczy.  Bogactwo działających zdrowotnie związków w cynamonie może przyprawić w istocie o zawrót głowy. Aldehyd cynamonowy (cynamal) ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze, antymutagenne i antynowotworowe. Katechiny, flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny oraz… spora ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. Oprócz tego zawiera też błonnik, żelazo, mangan i wapń.

Właściwości i działanie cynamonu

Cynamon dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co może być bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę. Przyprawa ta usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową. Cynamon wykazuje niesamowite właściwości wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.

Cynamon jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Przyspiesza on przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz reguluje pracę nerek. Jednym słowem cynamon oczyszcza organizm oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycelulitowych.

Przeciwwskazania

Cynamon nie jest wskazany dla osób z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny również kobiety w ciąży, bo nadmiar tej przyprawy może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Oczywiście osoby mające alergię na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej, jak i w preparatach. Dosypuj cynamon do różnych potraw i ciesz się nie tylko jego wspaniałym aromatem oraz smakiem, ale także dobroczynnymi właściwościami.

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima.

 

Autor Dr. Optima