Aktualności

Zdrowe słodycze zwłaszcza dla dzieci idealne na szkolną przerwę. Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Posyłamy dzieci do szkoły, dbamy, by zimą ubierały czapkę, a latem smarowały się kremem z filtrem. Coraz częściej zwracamy uwagę, co nasze pociechy jedzą nie tylko w domu, ale i poza nim.

W ostatnim czasie głośno było o rozporządzeniu w sprawie asortymentu sklepików szkolnych.

Zniknąć miały wszystkie słodycze i niezdrowe przekąski, limit został określony na 10g cukrów w 100 g/ml. Od tego roku limit został podniesiony do 13,5g na 100 ml jeśli chodzi o artykuły mleczne i 15g na 100 g/ml w przypadku wyrobów cukierniczych, napojów zastępujących mleko, płatków czy innych produktów niewymienionych w rozporządzeniu. Mnie, jako dietetyka i mamę jednocześnie cieszą takie zmiany. W końcu nawyki żywieniowe kształtowane są już u najmłodszych dzieci.

Oczywiście same sklepiki szkolne nie załatwią problemu otyłości wśród dzieci. Do tego potrzebna jest zmiana myślenia rodziców. Wiadomo, że dzieci lubią słodycze, któż z nas ich nie lubi? Jednak starajmy się wybierać te, o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Wspaniałym pomysłem jest też przygotowanie zdrowych słodyczy w domu. Dzieci z chęcią Wam pomogą! Będzie to dla nich wspaniała zabawa, a przy okazji powstaną pyszne słodkości, które posmakują całej rodzinie.

Mogą to być na przykład ciasteczka owsiane z bananami.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok. 2 minut) sezamu
  • garść posiekanej, suszonej żurawiny
  • szczypta ekologicznego proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 170ºC z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Do miski wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione widelcem na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę. Wyrabiamy obydwie owsiane masy, a następnie rękoma turlamy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na blachę, w odstępach ok. 2 cm i pieczemy 12–13 minut.

Wszystkich rodziców zapraszamy także do naszej zielarni, gdzie wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, polecamy zdrowe przekąski dla dzieci. Nie zawierają one dodatku cukru ani tłuszczu, przygotowane z owoców idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska na szkolnej przerwie. Są to m.in.:

  • Płatki owocowe Fruit Bowl z czarną porzeczką 5 płatków po 20 g
  • Płatki owocowe Fruit Bowl z ctruskawkami 5 płatków po 20 g
  • Owocożelki Fruit Bowl - dżungla
  • Owocożelki Fruit Bowl zwierzątka morskie
  • Batonik owocowy z truskawką bez dodatku cukru
  • Batonik owocowy z jagodą bez dodatku cukru
  • Batonik owocowy z jabłkiem bez dodatku cukru
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowana gruszka 30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowany ananas 30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowana wiśnia30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowany banan 30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowana malina 30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - Liofilizowana jabłko 30 g
  • Naturalne chipsy owocowe - mix owoców 30
  • Liofilizowana gruszka 30 g (chipsy owocowe)
  • Lizak bez cukru o smaku malinowym, jabłkowym, wiśniowym, jagodowym
  • Ekologiczne pieczone chrupki kukurydziane o smaku soli morskiej
  • Ekologiczne pieczone chrupki kukurydziane o smaku serowym

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima.