Aktualności

Jesień i wiosna to czas szczególnie trudny dla osób zmagających się z chorobą wrzodową. Nie do końca wyjaśniono, dlaczego właśnie w tych okresach nasilają się objawy choroby, jednak uważa się, iż może mieć to związek ze zwiększoną aktywnością bakterii Helicobacter pylori.

Bakteria ta jest odpowiedzialna za 75% przypadków wrzodów żołądka i 95% wrzodów dwunastnicy. Jeśli chcesz wiedzieć, czy jesteś nosicielem bakterii Helicobacter wystarczy zrobić badanie krwi w laboratorium lub kupić w aptece gotowy test (koszt ok. 40 zł). Z drugiej strony samo zakażenie nie determinuje jeszcze wystąpienia choroby.

Do jej powstania przyczyniają się także:

  • Długotrwały stres
  • Nadużywanie alkoholu
  • Palenie papierosów
  • Nieregularne żywienie
  • Spożywanie dużej ilości potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych i mocno przyprawionych
  • Nadużywanie leków przeciwbólowych zawierających kwas acetylosalicylowy
  • Skłonności genetyczne (u 50% osób choroba występuje także w rodzinie)
  • Grupa krwi 0 (30-40% osób chorych posiada tę grupę krwi)

Do objawów choroby wrzodowej należą:

  • Ból brzucha
  • Pieczenie, palenie, czasem uczucie głodu
  • Mdłości
  • Odbijanie
  • Zgaga
  • Wymioty

Jak leczyć wrzody?

Pacjentom, u których stwierdzono zakażenie Helicobacter pylori podaje się antybiotyki. Dodatkowo włączane są leki zmniejszające bądź blokujące wydzielanie soku żołądkowego. Zalecane są także leki osłaniające śluzówkę żołądka i przyśpieszające gojenie się wrzodów. Można pić tzw. mleczka lub zażywać tabletki neutralizujące kwas solny. Nie powinno się ich jednak nadużywać. Z diety należy wykluczyć produkty nasilające objawy takie jak soki owocowe, tłuste pokarmy, potrawy mocno przyprawione.

Z naturalnych środków mogących pomóc nam w walce z chorobą wrzodową polecam sok z aloesu, który zmniejsza wydzielanie kwasu w żołądku i u niektórych osób może zmniejszyć objawy choroby. Innym wspaniałym środkiem może się okazać len. Zawiera on związki śluzowe, które powlekają błonę śluzową przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy i przez to działają osłonowo. Zmniejszają w ten sposób odczuwanie uciążliwych objawów takich jak ból, pieczenie, zgagę. Len możemy spożywać jako odwar lub w postaci proszku np. jako dodatek do jogurtu naturalnego. Dość ciekawym rozwiązaniem jest mieszanka Heli. Jest to kompozycja ziół takich jak: kwiat rumianku pospolitego, liść mięty pieprzowej, liść tymianku pospolitego, ziele jeżówki purpurowej. Są to zioła o działaniu pomocniczym na schorzenia wywołane bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, w tym choroby wrzodowej. Mieszanka Heli może również przeciwdziałać infekcji tą bakterią. Jeśli więc wiemy, że nie jesteśmy jeszcze nosicielami Helicobacter pylori warto włączyć tę mieszankę do swojego jadłospisu jako profilaktykę zakażenia i choroby wrzodowej.

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima.