Aktualności

Lato już jak widać za oknem minęło. Chcąc zatrzymać jego smak na dłużej proponuję dziś kilka pomysłów na koktajle, które nawet w chłodniejsze dni świetnie się sprawdzą a ich smak przypomni nam letnie, gorące dni.

Orzeźwiający koktajl konopny

Pierwsza propozycja to koktajl konopny, do przygotowania którego potrzebujemy sproszkowanych ziaren konopi siewnych, inaczej siemienia konopnego. Nasiona konopi stanowią źródło pełnowartościowego białka. Jest ono porównywalne do białka zwierzęcego, jednak nie dostarcza przy tym cholesterolu. Jest też łatwiej przyswajalne niż białka soi. Nasiona konopi zawierają korzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, dzięki czemu włączenie ich do diety zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, zawału serca, udaru, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Zawartość błonnika pokarmowego dodatkowo usprawnia pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Do koktajlu polecam dodać także spirulinę. Jest to alga nazywana także zielonym mięsem, gdyż zawiera 8 razy więcej białka niż taka sama ilość mięsa. Ze względu na zawartość dobrze przyswajalnego żelaza oraz witaminy K jest polecana dla osób z anemią. Fitocyjanina, czyli niebieski barwnik występujący w spirulinie, ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Docenią ją szczególnie osoby odchudzające się, ponieważ poprzez zawartość fenyloalaniny hamuje apetyt. Aby przygotować koktajl potrzebujemy:

  • 1 łyżeczkę sproszkowanych ziaren konopi
  • 1 łyżeczkę spiruliny
  • 1 świeży ogórek
  • natkę pietruszki
  • pół łyżeczki imbiru
  • wodę

Miksujemy razem ziarna konopi, spirulinę, ogórka, natkę pietruszki i imbir. Następnie dolewamy tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!

Owocowo-jęczmienne smoothie

Kolejnym przykładem na zdrowy koktajl będzie dziś owocowo-jęczmienne smoothie. Do przygotowania potrzebne nam będą:

  • 2 garści świeżych truskawek, malin lub jeżyn
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia

Wszystkie owoce kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do blendera. Wyciskamy kilka pomarańczy tak aby powstała szklanka soku i wlewamy ją do owoców w blenderze. Na koniec dosypujemy proszek z młodego jęczmienia i miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Frakcje błonnika rozpuszczalnego w wodzie zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom.

A więc pijmy na zdrowie i zachowajmy wspomnienie lata jak najdłużej!

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima.