Aktualności

Prawie każdy z nas od czasu do czasu (lub całkiem często) ma ochotę na coś słodkiego. Zwykle wtedy sięgamy po czekoladę, ciasta czy ciasteczka kupne, nie zastanawiając się co kryje się w środku. A bardzo często, oprócz niezbędnych składników znajdziemy ogromne ilości niezdrowych składników. 

W takich słodyczach nie zabraknie m.in: cukru, syropu glukozo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczy, a nierzadko także barwników, wzmacniaczy smaku i aromatu czy też konserwantów. Dlaczego więc nie przygotoawać zdrowszych wersji naszych ulubionych słodyczy w zaciszu własnego domu? Proponuję dziś przepisy szybkie, bo przecież nikt z nas nie ma za wiele czasu na siedzenie w kuchni oraz na tyle proste, że chyba każdy sobie z nimi poradzi.

Batoniki musli

Skłądniki:

  • ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 białka jaja
  • 1 całe jajo
  • 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystkie suche składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy składniki mokre i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dużą blachę (ok. 25x40), wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na blachę wykładamy przygotowane ciasto, mocno dociskając łyżką do dna. W międzyczasie włączmy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 180 st. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy ciasto i kroimy na batoniki dopiero po dokładnym wystudzeniu. Płatki owsiane, syrop z agawy oraz olej kokosowy znajdą Państwo w naszej Zielarni.


Brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Fasola czerwona konserwowa (110g, ½ puszki)
  • Jaja kurze całe (1 szt.)
  • Kakao 16%, proszek (1 łyżka)
  • Olej ryżowy (1 łyżeczka)
  • Banan (1 szt.)
  • Miód pszczeli lub cukier trzcinowy (1 łyżeczka)

Fasolę dokładnie płuczemy i przesypujemy do dużej miski. dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie miksujemy (nawet ok. 10 minut), aby ciasto po upieczeniu nie kruszyło się. Przygotowujemy forę na muffinki. Jeśli nie mamy slilikonowych foremek, do których ciasto nie przywiera, tradycyjnie oprócz formy używamy foremek papierowych. Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości, zostawiając miejsce na wyrośniecie ciasta. Piekarnik włączmy i nagrzewamy do temperatury ok. 180 st. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy przygotowane ciasto i pieczemy do tzw. "suchego patyczka". babeczki najlepiej smakują po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Kakao BIO, olej ryżowy oraz cukier trzcinowy znajdą Państwo w naszej Zielarni.


Gofry ze stewią

Składniki:

  • 145 g mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
  • 65 g mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 40 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 12 kropli stewii
  • *3 krople stewii to 1 kostka cukru

Dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • owoce jagodowe
  • kilka kropel stewii
  • wiórki kokosowe

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i ziemniaczana i dodajmy do nich kefir, olej, mleko, żółtka jaj oraz sodę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry będą najbardziej chrupiące. Z białek ubijamy pianę i za pomocą szpatułki delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka. W zależności od mocy gofrownicy czas pieczenia to ok. 3-7 minut. Po upieczeniu gofry studzimy na kratce, by nie zmiękły. Gofry podajemy z jogurtem greckim słodzonym stewią i owocami posypanymi wiórkami kokosowymi.
W niezbędne do przygotowania mąki, sodę oczyszczoną, a także stewię mogą się Państwo zaopatrzyć w naszej Zielarni.

Nieco słodyczy w życiu należy się każdemu, również tym, którzy chcą się zdrowo odżywiać i dbać o linię.

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima w Chełmie i Lubinie.